At holde ferie

Jeg fik ferie i går og det er min første friperiode på mere end 4 dage siden jul. Jeg har virkelig nydt min hverdag lige siden, hvor jeg har haft meget at se til. Jeg har haft et ret tætpakket program, fuld af virkelig fede og gode ting. Nu er der så ferie og jeg mærker vigtigheden af ikke at gå fra 100% til 0% på ingen tid. Jeg har været træt i dag, det har ramt mig, men samtidig har jeg også haft et behov for at komme ud og ordne lidt forskellige ting i et roligt tempo. Det er bevist, at det er en god ide at geare langsomt ned, når man skal til at holde ferie ovenpå en tid, hvor der har været tryk på. Jeg tror på, at det bestemt er vigtigt at have perioder, hvor man virkelig får slappet af. Tingene går tit enormt hurtigt her i vores moderne verden og netop derfor tror jeg, det er ekstra vigtigt også at få helt ro på engang imellem. Det skal dog også gøres rigtigt, så man virkelig kan få brugt tiden til at restituere.

Jeg har selv haft problemer med at blive enormt rastløs, når der ikke har været noget at lave. Jeg er sådan en type, der godt kan lide når der sker noget og man udfordrer sig selv. Men for at det kan lade sig gøre, så skal krop og psyke også have noget hvile. Sagen er bare den, at det ikke er særligt afslappende, hvis man går og er rastløs, når man egentligt burde få ro på. Jeg hører ofte om at folk har de her problemer med rastløshed eller har svært ved at lave ingenting. Jeg tror, det er noget man skal vænne sig til - ligesom at man skal vænne sig til at holde ferie.
Det kræver jo først og fremmest en forståelse for og viden om, hvordan kroppen fungerer. Den har brug for pauser.
Samtidig tror jeg også der ligger rigtig meget i forestillingen om, hvad andre laver. Såfremt vi hele tiden tror, at andre har gang i det helt vilde og laver de fedeste ting, så går det galt for os. Vi ender med den der dårlige samvittighed om, at vi også "burde" eller "skal". Når vi hele tiden ser på, hvad andre gør - fremfor det de ikke gør - så er det klart vi bliver forvirrede og usikre på os selv, når vi selv mærker, at vi har brug for at tage den med ro. Man glemmer, at alle har brug for at lave ingenting.
Der er så mange der går rundt med stress - eller et forstadie hertil - i en mere eller mindre alvorlig grad. For nogen er det ikke nok til, at det er et decideret problem, men det ligger der alligevel og belaster. Jeg synes virkelig, at det er slående at så mange, på tværs af alder og profession, har stress eller symptomer hertil. Vi glemmer at lytte til os selv, hvilket virker selvforstærkende, for når vi først har fået den her uro (Som jeg selv bedst kender fra min tid med depression), så bliver det endnu sværere at lytte til vores egne behov. Kroppen er klog og er god til at fortælle, hvad den skal bruge. Det kræver dog også, at vi rent faktisk tør lytte til os selv og lukker af fra den styring vi får udefra, der fortæller os om "skal" og "bør".

Men hold du bare fri med god samvittighed. Lav ingenting, hvis det er det du har brug for... eller lav det du har lyst til, hvis det er det du har brug får. Når man har ferie, har man en beriget mulighed for at komme i kontakt med sig selv, være sammen med de mennesker man holder af og få lyttet til sine egne behov. God sommer og godt humør!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hindbærsnitteløbet - en vlog

Mine gaveindkøb og en snak om julegaver

Vlog en dag i København